BRW Fire Station Design

Archive for December, 2013

DEDICATION OF STEPHENVILLE FIRE STATION NO. 2

Stephenville-Blog

 

Last Thursday, December 19th,  Fire Chief Jimmy Chew dedicated the new Fire Station  No. 2 to the Stephenville Community.  The main ceremony was held outside the station before Chief Chew invited the community inside to tour the new facility.  As the newest Fire Station to be built in almost 50 years (The previous Station No. 2 was completed 1954), this station is assuming most of the fire protection responsibilities including administration, training,  housing of needed equipment, and  quarters for the firefighters.

Chief Chew noted the many traditions that fire departments have when a new station is opened. He briefly explained a few of the traditions being observed in Stephenville.  The flag ceremony was performed by the local combined Color Guard (bagpipe and axes). One of the other traditions is having the newest firefighter steer the pumper truck into the apparatus bay with the community pushing the truck (as shown).  Mayor Kenny Weldon and Chief Chew thanked all the citizens and city officials, past and present, that participated in making Sephenville Fire Station No. 2 a reality, noting that this was a community effort started over ten years ago.

Advertisements

COLLEGE STATION NO. 6 WINS FIRE CHIEF SILVER AWARD

CS Fire Station No 6

Located in the rapidly growing community of College Station, Fire Station No. 6 is sited on the main entry corridor to the City. This 25,000 SF Design-Build facility is a landmark fire station for the City and the fire personnel traveling from departments across the country to one of the nation’s premier fire schools.

To meet the growing needs of the community, the new station was designed to accommodate 3 shifts of 14 fire personnel and house the largest of the department’s apparatus in the five 100’ deep apparatus bays. With an understanding of the need for balance between a home and work atmosphere, we carefully equipped the station with low maintenance, highly durable materials which promise to maintain its aesthetic quality for years. In addition to the bedrooms and bays, the floor plan consists of storage and office spaces, EMS storage room, bunker gear/laundry room, weight room, electrical/communications room, report-writing room, kitchen, dining room, day room, watch room, bathrooms with showers, a community/training room for staff training or community use, and a HAZMAT gear storage room.

One of the challenges of the site were the remnants of a groundwater storage tank foundation, which had been there until the late 1990s. Record drawings, aerial maps and satellite imagery were used to help locate the abandoned infrastructure to ensure that any underground obstructions were cleared for the foundation construction. To address traffic control issues, the project team worked closely with the city’s traffic engineer and others to implement controls for the traffic control signal at University Drive and Tarrow Street.

State-of-the-art equipment was integrated into the design of this station to maximize its function. The custom alerting system ensures efficient notification of emergencies to the personnel, while simultaneously protecting the station by triggering a gas shut off valve to stop the flow of gas to appliances and the grill. Timers are integrated into the exhaust system to allow for clarity of radio signal and ample air exchange within the apparatus bays. Override switches are integrated into the bay door design to ensure that the heating system does not run while the bay doors are open, thus reducing the operating costs of the station.

Check out the link here.

 

ssda-medallions-satellite-silver